Kategorier
Pressmeddelanden Brovallen Design

Reuben Kressner har en bra känsla inför STCC-premiären

Reuben Kressner åker med tillförsikt till helgens STCC-premiär på Ring Knutstorp.
— Jag fick en bra känsla för den nya bilen och samarbetet med teamet funkade direkt, säger Brovallen Designs nya förare.

Testdagarna på Knutstorp i förra veckan var Kressners första, ordentliga prövning med teamets nya Audi RS3 LMS. Och han fick flera frågetecken uträtade.
— Det är en grym bil, det går att köra hårdare än jag trodde. Jag var lite orolig över att det skulle vara tråkigt med framhjulsdrivet men den här rolig att köra, säger han.
Tidsmässigt hängde han också med bra.
— Det är svårt att veta hur vi ligger till, vi vet inte hur de andra hade det med vikter och däck. Men jag har en bra känsla och det är det viktigaste. Vi lärde oss mycket om bilen och hittade en bra grund att stå på inför premiären, säger han.

Reuben Kressner debuterade i STCC förra säsongen. Den erfarenheten plus de nya förutsättningarna gör att han är förhoppningsfull inför 2017.
— Jag lärde mig mycket förra året men jag var alltid ett steg efter de andra som kört den bilen under flera säsonger. I år gör alla team en nystart med TCR-bilen, vi startar ungefär från samma nivå och det känns bättre, säger han.
I år har STCC ett helt nytt tävlingsupplägg med tre race och ett nytt kvalsystem. Dessutom är det tre testtillfällen inför varje tävling, uppdelat på två testpass dagen innan tävling (en timme vardera), samt en femtonminuters warm up på tävlingsdagen.
— Det är bra för mig med mycket körning. Generellt är jag duktig i race och jag tror upplägget kommer att passa mig. Kvalsystemet är spännande, det kommer att bli intressant för publiken, säger han.

Han går in i den nya säsongen med en ödmjuk inställning.
— Vi vill vara med topp tio, det är grunden och skulle vi vara topp fem är jag riktigt nöjd. Jag vill ju alltid vara etta men det gäller att vara realistisk från början. Det är ett nytt team för mig och vi har inte kunnat testa lika mycket som andra. Men så här långt har vi gjort ett bra jobb, så minst topp tio är målet.

Vad har du för mål för premiärhelgen?
— Att jag får poäng i alla tre heaten och att bilen är hel när vi åker härifrån. Om jag blir topp sju i något av heaten kommer jag att vara riktigt nöjd.

Teamägaren Tobias Johansson säger så här inför premiären.
— Skönt att vi kommer igång igen efter en lång vinter. Jag tror vi har en spännande säsong framför oss i nya STCC.

STCC:s nya bil

TCR-reglementet bygger på modifierade, framhjulsdrivna standardbilar med turbomotorer på 1,75-2,0 liter. Effekten ligger på cirka 330 hästkrafter. Tävlingsvikt, inklusive förare, är 1285 kilo för bilar med så kallad sekventiell växellåda. Bilar med produktionslåda får väga 1250 kilo. För att jämna ut bilarnas prestanda använder sig TCR av ett system som bygger på bilarnas vikt och motorns effekt.
Brovallen Designs Audi RS3 LMS har en tvålitersmotor med sekventiell växellåda med sex växlar. Toppfarten är cirka 240 kilometer i timmen och bilen accelererar 0-100 kilometer i timmen på cirka 4,5 sekunder.

STCC:s nya tävlingsformat

Kvalet är uppdelat i tre delar, Q1, Q2 och Q3. Kvalet körs dagen innan de tre racen.

  • I Q1 deltar alla bilar och resultatet bestämmer startordningen i race 1. Placering elva och neråt har samma startposition i alla race.
  • I Q2 deltar de tio snabbaste från Q1 och resultatet bestämmer startordningen i race 2. Placering sex-tio startar på samma position i race 2 och 3.
  • I Q3 deltar de fem snabbaste från Q2 och resultatet bestämmer startordningen i race 1.
  • Race 1 är 15 minuter plus ett varv
  • Race 2 är 20 minuter plus ett varv
  • Race 3 är 25 minuter plus ett varv

Poäng delas ut till de tio första i varje heat enligt följande skala: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.
Dessutom får innehavaren av pole position i varje heat en poäng extra.

Tävlingskalender

4-6 maj, Ring Knutstorp
19-20 maj, Alastaro, Finland
16-17 juni, Solvalla
7-9 juli, Falkenberg
11-13 augusti, Karlskoga
1-3 september, Anderstorp
14-16 september, Mantorp

Tidsschema premiärhelgen

Fredag 5 maj
09.00 Test STCC, 60 minuter
11.40 Test STCC, 60 minuter
15.30 Kval STCC: Q1 15 min, Q2 10 min, Q3 5 min

Lördag 6 maj
09.00 Warm Up STCC
11.00 Race 1 STCC
13.40 Race 2 STCC
16.00 Race 3 STCC

STCC i SVT

Lördag 6 maj
13.30-16.30 i SVT1 och SVT Play