Kategorier
Okategoriserade

Team Kia jagar årets första pallplats

Med två tävlingshelger kvar av årets STCC-säsong jagar Team Kia fortfarande säsongens första pallplats. Och Kevin Aabol har sin målsättning klar.
– Det är en pallplats och vi har alla möjligheter på Solvalla, säger han.

Inför säsongen var Aabols mål att få med sig en eller annan STCC-pokal hem till Norge men än så länge har det inte lyckats. Hans säsong har så här långt varit tyngre än han hoppats men en bra avslutning kan rädda upp mycket.
– Det är alltid viktigt att avsluta säsongen på ett bra sätt och få med sig en positiv känsla, säger Aabol som säger så här om banan på Solvalla:
– En stor utmaning och det är lite vanskligt att vet hur man ska agera. Men jag ska försöka hålla mig undan från krascher och ta mig i mål, det kan räcka långt, säger han.

Förra helgen deltog Team Kia och Kevin Aabol på Gatebil-festivalen på Rudskogen-banan i Norge. Aabol visade upp bilen och fick en hel del träningsvarv på den fina banan.
– Intresset var jättestort för bilen, teamet, mig och STCC-konceptet, säger Aabol.

Rasmus Mårthen gör sin andra tävlingshelg med Team Kia. Han gjorde en mer än godkänd STCC-debut senast i Karlskoga med poäng i båda racen.
– Det känns riktigt bra. Nu har jag klarat av premiären och lärt känna bilen och teamet. Jag åker till Solvalla och känner mig trygg inför uppgiften, säger han.
Det blir premiär för honom på den knixiga banan och han ligger lågt med den sportsliga målsättningen.
– Kan jag plocka poäng i båda racen och kvala bland de tio bästa är jag nöjd. Vi ska komma ihåg att de här racen är en skola för mig inför nästa säsong, säger Mårthen som fortsätter att utveckla sitt dalaprojekt som ligger till grund för hans STCC-satsning.
– Jag vill rikta ett stort tack till Mats Ek-Tidstrand och Dimitri Haid, utan deras hjälp hade projketet inte blivit verklighet, säger han.

Emelie Liljeström gjorde stora framsteg i sin senaste tävling (Falkenberg i juli). När hon nu åker till Solvalla för fjärde tävlingshelgen för säsongen är det med självförtroende och tillförsikt.
– Falkenberg var viktigt för mig, jag visade både mig själv och andra att jag är snabb och inte så långt efter. Jag är supertaggad inför Solvalla, det ska bli underbart att sitta bakom ratten igen. Senast på Karlskoga stod jag bredvid och det är brutalt, säger hon.
Hon har en hel del av sina samarbetspartners på plats i Stockholm.
– Det är ett stort gäng som kommer för att heja på mig. Jättekul och jag vill verkligen ge dom ett bra resultat, säger hon.

Teamet hade som målsättning att köra med fyra bilar på Solvalla men så sent som i förra veckan tvingades Erik Johansson avbryta årets STCC-satsning av ekonomiska skäl.
– Tyvärr blev det så, säger teamägaren Tobias Johansson som dessbättre också har mycket att glädjas åt inför Solvallahelgen.
Teamet har nämligen hela 320 VIP-gäster på plats.
– Det är en av de bästa helgerna vi har haft under de 16 år vi varit med i STCC, konstaterar han.

Vad hoppas du kunna bjuda gästerna på ur sportslig synvinkel?
– Bra och tuffa race. Men det brukar det bli på Solvalla, säger Tobias Johansson.

STCC i SVT

SVT Play lördag 12 september 14.50-20.20 (live).

SVT 2 söndag 13 september18.00-19.00 (sammandrag).

Tidsschema STCC, Solvalla 11-12 september

Fredag 11 september.

13.50: Test 1.

16.40: Test 2.

19.30: Kval, Q1

19.50: Kval, Q2

Lördag 12 september

14.45: Heat 1.

17.50: Heat 2.