Kategorier
Okategoriserade

TOYOTA GAZOO Racing Sweden till GT4 Scandinavia

TOYOTA GAZOO Racing Sweden är namnet på det nya team som i år ger sig in i racingmästerskapet GT4 Scandinavia. Bakom satsningen, som görs i samarbete med TOYOTA Sverige och Brovallen Design, står dalkarlen Hans Holmlund. Han ska dela teamets Toyota GR Supra GT4 med 2019 års europamästare i karting, Emil Skärås.

TOYOTA GAZOO Racing Sweden blir först med en fabriksbyggd Toyota GR Supra GT4 i Skandinavien. Valet av bilmärke är logiskt då Hans Holmlund driver familjeföretaget Holmlund Bil AB med försäljning av Toyota-bilar.
– Det känns extra bra att man som Toyota-handlare få möjlighet att representera det märke jag jobbar med. När TOYOTA GAZOO Racing, som är Toyotas och Lexus motorsportavdelning, utvecklade GR Supra GT4 såg jag möjligheten att äntligen få tävla i en Toyota. Passande nog fanns det en serie i Sverige med ett bra reglemente och superhäftiga bilar att tävla mot, GT4 Scandinavia, säger Holmlund som har erfarenhet av såväl nationell som internationell GT- och långloppsracing sedan början av 2000-talet.

Som främsta merit har 55-årigen från Avesta en klasseger (GT4) i mytomspunna 24-timmarsloppet på Nürburgring i Tyskland.

I år kör Holmlund för framgångar i GT4 Scandinavia, ett mästerskap som introducerades i Sverige 2019, och som avgörs tillsammans med SM-serien STCC.
– Målet med satsningen är givetvis att stå på pallen och vara topp tre när serien avslutas i höst. Vi tror att vår gemensamma erfarenhet och rutin ska bära oss ända fram.

I GT4 Scandinavia, som 2021 omfattas av fyra deltävlingar och åtta race, är heaten timslånga och har förarbyte. Holmlund kommer därför att dela bil med unge racingtalangen Emil Skärås. Säsongen 2019 blev Skärås först Europamästare och sedan trea i inofficiella karting-VM i klassen KZ2. År 2020 tävlade han med framgång i Porsche Carrera Cup Italia, men i år är det alltså GT4 Scandinavia och TOYOTA GAZOO Racing Sweden som gäller.
– Jag känner Hasse sedan tidigare och när han hörde av sig och frågade om jag ville vara en del i den här satsningen tvekade jag inte. Att köra för Toyota kan kanske öppna nya dörrar för mig i min karriär. Dessutom finns det mycket som lockar med GT4 Scandinavia. Bland annat gillar jag upplägget med två förare, säger 22-åringen från Västerås och tillägger:
– Jag ser fram emot en intressant och rolig säsong. Det här blir lite av en nytändning för mig – en ny satsning i en lite annan riktning.

Holmlunds nystartade team gör en storskalig satsning på GT4 Scandinavia där motståndet blir tufft med konkurrenter i bilar som bland annat McLaren, Mercedes, Audi, Porsche, BMW och Maserati.
– Vi ser naturligtvis otroligt positivt på att det kommer in ytterligare ett bilmärke i mästerskapet. Dessutom är det kul att Holmlund är med i svensk motorsport igen och att Skärås väljer vårt mästerskap för sin racingsatsning 2021, säger Robert Björkman, promotor för GT4 Scandinavia.

Satsningen på TOYOTA GAZOO Racing Sweden sker i samarbete med TOYOTA Sverige där entusiasmen är stor inför säsongen.
– Det känns oerhört roligt och inspirerande att kunna ta vår globala motorsportaktivitet inom TOYOTA GAZOO Racing till Sverige. Motorsport är och har länge varit en del av Toyotas DNA – och med segrar i de allra största mästerskapen såsom rally-VM och WEC med Le Mans 24h är vi stolta över att snart också stå på startlinjen i ett svenskt mästerskap. Nu håller vi tummarna för en säker och trygg säsong och förhoppningsvis får vi möjlighet att bjuda in kunder och kolleger för att gemensamt dela spänningen, säger Christian Norberg, vd på Toyota Sweden AB.

Skandinaviens första Toyota GR Supra GT4 kommer att drivas av Avestabaserade Brovallen Design, ett välkänt och framgångsrikt team med mer än 20 års erfarenhet av svensk elitracing.
– Spännande med ny bil, klass och utmaning. Holmlund och Skärås är erfarna på olika områden. Tillsammans bildar de en stark duo som jag tror kommer att konkurrera i toppen, säger teamchefen Tobias Johansson.

TOYOTA GAZOO Racing är Toyota-koncernens gemensamma avdelning för motorsport på såväl internationell som nationell nivå – samtidigt som man genom motorsporten ska vidareutveckla företagets vanliga gatbilar, såsom GR Supra och hyllade GR Yaris. Företagets europeiska hubb är ligger i Köln, Tyskland, och grundades redan 1979 genom dåvarande Andersson Motorsport GmbH. 1993 blev företaget helägt av Toyota och bytte namn till TOYOTA Motorsport GmbH. I dag heter företaget TOYOTA GAZOO Racing Europe GmbH och det är härifrån koncernens europeiska motorsportaktiviteter styrs – inklusive motortillverkning och utveckling av bland annat GR Supra GT4.

Toyota GR Supra GT4

Snabba fakta
– 3.0-liters sexcylindrig bensinmotor.
– Max effekt cirka 430 hk.
– Max vridmoment cirka 650 Nm. – Sjuväxlad automatlåda och bakhjulsdrift.
– Vikt cirka 1 350 kg.