Kategorier
Nyheter

Mattias Lindberg och Kia gjorde succé i STCC-premiären

Team Kias Mattias Lindberg tog sin första STCC-seger i sitt första STCC-race.
– Att vinna första racet i högsta klassen är absolut toppen, min bästa prestation i karriären, sade Mattias Lindberg.
De båda andra Team Kia-förarna hade en tyngre helg. Linus Ohlsson bröt och blev sexa och Andreas Wernersson bröt båda racen.

Det var både glada och ledsna miner i Kia-tältet när STCC-premiären summerades. Glädjen var förstås stor över Mattias Lindbergs seger i första racet.
Han startade tvåa, tog sig så småningom upp i ledningen efter en mycket snygg omkörning och hade inga problem att hålla undan till seger.
– Vinsten var perfekt, jag fick en bra start och gjorde en riktigt bra omkörning på Erik (Jonsson), drog iväg och kände mig aldrig hotad, sade han.

I andra racet startade han nia.
– Jag var uppe på åttonde plats efter första kurvan. Men jag hade inte samma fart i andra racet som i första. Det är svårt att köra om på den här banan och jag hade kunnat chansa att ta mig om (Philip) Forsman men jag ville inte riskera att förstöra både poäng och bil, sade han

Var du nervös inför starten?
– Jag var riktigt nervös, jag kände hur viktigt det var att inte sabba chansen. Men jag höll mig kall, och gjorde en bra start. När jag åkte hit drömde jag om att vinna mitt första race och nu blev det verklighet.

Du ligger fyra totalt efter premiärhelgen?
– Perfekt, riktigt roligt.

Linus Ohlsson hade en jobbig lördag på Ring Knutstorp. I första racet blev han påkörd av Richard Göransson och tvingades bryta. Han fullföljde andra racet och blev sexa.

– Inte min bästa helg i karriären. Sakta men säkert under helgen kom vi framåt med bilen och jag trodde vi skulle hitta det sista lilla till racen men det fattades fortfarande en del, sade han.
Nu kom han inte ens ett varv i första racet innan han tvingades bryta med en skadad bil. Och i andra racet blev det kökörning.
– Jag fastnade bakom Mattias Andersson och det gällde bara att komma i mål. Jag är jättemissnöjd med helgen men jag är samtidigt väldigt tacksam över att jag fått chansen av Team Kia. Om jag inte blivit påkörd i första racet tror jag att jag hade haft bra chans till en pallplats och då hade varit succé istället, summerade Linus Ohlsson.

Andreas Wernersson hade en riktigt jobbig helg. I första racet var han snabb, han körde upp sig från sista till sjätte plats men blev påkörd vilket gjorde att avgassystemet vek sig mot plasten och orsakade en spektakulär brand i bilens bakre regioner.

I andra racet var han inblandad i en startkrasch och tvingades in i depån. Han kom så småningom ut på banan men fick ingen placering.

– Växellådsraset i fredags lade grunden till helgen. En riktig skithelg vi får ta stor revansch i Göteborg om en månad.

Han hittade en liten tröst i att han visade att har farten för att konkurrera med de bästa.
– Jag är mest nöjd med första racet. Jag hade såpass bra fart att jag kunde köra upp mig och förbi Fredrik Ekblom som sedan vann andra racet. Vi fick inte med oss resultaten men så är det ibland, sade han.

Teamchefen Tobias Johansson summerade helgen så här:
– Fantastiskt med seger för Team Kia i första racet. Tråkigt med Linus i sandlådan och bedrövligt med Wernerssons brand. Men förarmässigt och teammässigt en riktigt bra helg, sade han och det verkar som att teamet hittade med inställningarna på åtminstone Wernerssons och Lindbergs bilar.
– Andreas och Mattias hade jättebra bilar, Wernersson var bland de snabbaste på banan när han kom ut igen efter reparationen i andra racet. Och så snabbt kör man inte med en bil som inte går väldigt bra. Jag lider med honom över att det inte blev något resultat med tanke på hur snabb han varit under helgen, sade Johansson.

Lindberg fyra totalt i mästerskapet?
– Det är riktigt bra, summerade Tobias Johansson.