Kategorier
Nyheter Pressmeddelanden Brovallen Design

Tobias Johansson firar 20 säsonger med comeback i Kanonloppet

Brovallen Design gör sin 20:e säsong i svensk elitracing. Det firas kommande helg med att grundaren och ägaren Tobias Johansson gör comeback i klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena i Karlskoga.
– Gelleråsen är ju vår hemmabana och det är helt rätt ställe att fira vårt jubileum, säger Johansson inför tävlingarna i TCR Scandinavia.

Det var 1999 som Tobias Johansson debuterade i sitt eget team i dåvarande STCC. Två år senare blev Tobias den första privatföraren att vinna ett STCC-race, det var på Ring Knutstorp. Det var den period då konkurrensen kanske var som allra hårdast i STCC.
– Vi har varit med om alla eror sedan den inhemska racingen växte sig stor igen. Vi har tävlat med samtliga tekniska reglementen i STCC, TTA och nu TCR*, säger Johansson som självklart lyfter fram den egna heatsegern som en höjdpunkt. Men han vill också framhålla utvecklingen av tävlingarna som event.
– Solvalla, Göteborg och Östersund var fantastiskt roliga tävlingar där vi tog racingen till en ny publik.

På frågan vad som varit drivkraften alla dessa år, tvekar han inte över svaret.
– Det är alla trevliga och inspirerande människor jag fått lära känna genom åren. Jag ska erkänna att det har inte alltid känts jättekul att åka iväg till en tävling med vetskapen om allt arbete som väntar. Men när vi väl är på plats och allting är monterat och klart är det alltid värt jobbet, tack vare människorna inom svensk racing.

2011 var den sista (?) säsongen som Tobias Johansson tävlade på allvar, då som privatförare i STCC. Men nu ska han alltså återigen sätta på sig hjälmen, även om det enbart är för en tävling.
– Jag gör det här 99,9 procent för att det är roligt. Men visst, jag vet hur det är när jag väl sitter i bilen och väntar på starten, då kommer tävlingsinstinkten fram. Men jag har inga förhoppningar om någon framskjuten placering, säger han.

Till firandet i Karlskoga har teamet bjudit in personer som genom åren på olika sätt haft anknytning till verksamheten.

*

  • STCC (Scandinavian Touringcar Championship) var organisationen som under perioden 1996-2018 drev svensk elitracing. STCC gick i konkurs i februari 2019.
  • 2012 splittrades svensk elitracing då organisationen TTA drev en egen serie vid sidan av STCC. Brovallen Design var en av grundarna till TTA. Splittringen blev dessbättre bara ettårig. 2013 var det återigen en serie under namnet STCC.
  • Efter att STCC gick i konkurs vintern 2019 heter elitklassen i svensk racing TCR Scandinavia. TCR är biltypen som används sedan 2017, ett reglemente som fått stor spridning över hela världen.

Tidsschema Kanonloppet 2019