Kategorier
Okategoriserade

Unga Team Kia ska samla erfarenhet

Team Kia har även i åren mycket ung föraruppställning. Kevin Aabol (21), Erik Johansson (18) och Emelie Liljeström (19) är alla debutanter i STCC och trion åker till STCC-premiären i Skövde med en stor portion ödmjukhet inför uppgiften.

Efter en lång vinter är det äntligen dags för svenska eliten i banracing att återigen mäta krafterna. STCC-premiären är i år på en ny bana, en tillfällig anläggning på flygplatsen i Skövde. Emelie Liljeström och Erik Johansson har två testdagar i STCC-bilen (för två veckor sedan på Ring Knutstorp) medan Kevin Aabol även testade en dag i höstas. Med andra ord är det orutinerad trio som ger sig in i Sveriges bästa racingserie.

Kevin Aabol (Sandefjord, Norge) var nöjd efter testet på Knutstorp.
– Känslan var bra och vi hittade en bra setup på bilen. Jag tar det med mig till Skövde och jag hoppas att vi kan vara snabba från start, säger han.
Samtidigt ligger han lågt med resultatmässiga mål i premiären.
– Jag har inga höga förväntningar, jag åker till Skövde för att se var jag står och det är alltid spännande när det är premiär i en ny klass, med nya förutsättningar. Till exempel Super pole är helt nytt för mig, säger han.
”Super pole” är den sista delen i kvalet där de åtta snabbaste i grundkvalet gör upp om startordningen i första racet.
– Jag vill gärna vara med i Super pole, det är ett mål jag har med helgen.
Längre fram under säsongen kommer hans egna krav på sig själv att höjas.
– Under de sista tävlingarna vill jag vara stabilt topp–fem och jag tror det är möjligt för mig att vinna något race redan i år.

Erik Johansson (Gnosjö) tror att kvalet blir den stora utmaningen i premiären.
– Man har bara ett varv på sig med de här däcken och med tanke på hur lite jag kört bilen kan det bli tufft att hålla ihop ett helt varv, säger han.
Hans första bekantskap med STCC–bilen var alltså på Knutstorp för två veckor sedan, medan förare som Fredrik Ekblom, Thed Björk, Richard Göransson och Fredrik Larsson gör sin fjärde säsong i biltypen.
– De har en lång erfarenhet medan jag har kört bilen under två testdagar. Med tanke på det är det svårt att sätta några mål inför premiären. Men längre fram under säsongen vill jag känna att jag knaprat in på de rutinerade förarna och jag vill gärna stå på pallen innan säsongen är slut, säger han.
Erik Johansson tävlade inte förra året och han är ordentligt racesugen.
– Det ska bli jättekul att köra, det var länge sedan jag förberedde mig för en racehelg. Jag är både taggad och exalterad, säger han.

Emelie Liljeström (Västerås) försöker hålla nerverna i styr inför premiären.
– Jag är jätteglad över att det äntligen är racedags men jag är också jättenervös.
Hon åker till Skövde utan att sätta resultatmässig press på sig själv.
– Jag har två mål med helgen, jag vill inte bli sist och jag ska komma hem med en hel bil. Det går inte att hitta hårdare konkurrens i Sverige och jag kan inte ha för höga krav, säger hon.
Emelie Liljeström har budget för tre tävlingar den här säsongen och hon är med för att samla erfarenhet.
– Efter de tre helgerna hoppas jag att jag närmat mig de snabbaste tidsmässigt. Jag vill skaffa mig en bra grund inför 2016, då är planen att jag ska köra full säsong och då vill jag kunna konkurrera på ett annat sätt, säger hon.

Teamchefen Tobias Johansson gör nu sin 16:e säsong som teamägare/–chef i STCC.
– Skönt att vi äntligen kommer igång, det har varit galet mycket jobb de sista veckorna, säger han.
Teamet åkte mot Skövde på onsdagskvällen, totalt 24 personer kommer att jobba för Team Kia under premiärhelgen.
– Vi har ett jäkla bra gäng som gör ett fantastiskt jobb. Att få arbeta med så bra människor är en av anledningarna till att jag hållit på så många år, säger han.
Sportsligt har inga större förväntningar inför helgen. Med tre nykomlingar i bilarna är det svårt att ställa några höga krav.
– Jag vill att vi ska göra ett bra jobb och att alla tre förarna utvecklas.
Teamet har cirka 100 gäster på plats i Skövde.
– En bra siffra för att vara en premiär, säger Tobias Johansson.

Tidsschema
Fredag 8 maj
10.20: Test
13.10: Test
16.00: Kval, Q1
16.20: Kval, Q2

Lördag 9 maj
12.20: Heat 1
15.05: Heat 2

TV-sändningar
Live i SVT Play 12.10-15.40, lördag 9 maj.
Höjdpunkter i SVT2 18.00, söndag 10 maj.